16. 8. 2012.

Zašto su iOS i iPhone bolji od Androida i njihovih telefona




Danas se sve kompanije bore za pridobijanje korisnika koji će koristiti njihov proizvod. A ta konkurencija je najizraženija u svetu mobilne tehnologije. Međutim, dva najljuća konkurenta su Apple i Google. Obe kompanije imaju svoje korisnike (koji su brojniji od bilo koje druge kompanije), pa čak i hardcore fanove. Ali, danas ću pričati o proizvodima. Google i Apple su kompanije koje proizvode svoje OS-ove (Apple proizvodi i svoj hardver) koji su najpopularniji u svijetu. Google OS je Android, a Apple-ov je iOS. Koji je bolji, šta mislite?
Da bismo uvideli koji je bolji, moramo probati obe platforme i sagledati ih sa svih mogućih strana.
Da počnemo prvo od korisničkog interfejsa.



SOFTVER

Korisnički interfejs koji se može naći na Apple iPhone uređaju, popularni iOS, je jedan od najjednostavnijih operativnih sistema koji postoje u mobilnim uređajima. Apple je sve to pojednostavio toliko da dete od 5 godina (ukoliko zna čitati) ili starije osobe koje nikad nisu dolazile u kontakt sa tehnologijom mogu bez problema naučiti da rade na ovom OS-u.
One komplikovanije radnje se rade automatski, dok je Android OS mnogo komplikovaniji. Na Android platformi ništa se ne radi automatski i sve se mora “ručno” podešavati.
Na iOS-u ne postoji meni gde su sve aplikacije smještene, već su sve aplikacije, koje se preuzmu sa App Storea, poredane na Home ekranu gdje ih mnogo lakše možete naći. A ono što postoji kod iOS-a, a ne kod Android-a, jeste Search opcija koja može, osim pretraživanja interneta, tražiti i fajlove i aplikacije koje postoje na vašem iOS uređaju.
App Store je prelepo urađen i sve je dosta pregledno, dok je na Androidu nekako sve nabacano na jedno mesto. 

HARDVER

Ono u čemu je Apple bolji od Google-a je u izradi vrlo kvalitetnih uređaja. Apple iPhone je još od 2007. godine, pa i danas, sinonim za kvalitet. Osim telefona, Apple radi i svoje MacBook, iMac, Mac mini i iPad uređaje i sve i jedan uređaj je prošao kroz detaljne testove i detaljne analize da bi odigurao najbolje moguće iskustvo rada korisnicima tih uređaja.
iPhone je uređaj koji je uvjek dobijao nove i kvalitetne materijale koji su deo hardvera. Sada Apple radi i svoje procesore, pa više ne zavisi od drugih kompanija koje rade procesore, a koje, između ostalog, snabdevaju procesorima i konkurente Apple kompanije. Apple ekosistem je jedinstven, jer Apple radi na tome da svi uređaji, koji su oni napravili, komuniciraju između sebe ili ako ne komuniciraju, vrlo je jednostavno podesiti ih (što nije slučaj sa Androidom ili sa Windows-om).
iCloud, koji je predstavio Steve Jobs 2011. godine, samo doprinosi tome.
Apple iPhone ima vrlo elegantan i jednostavan dizajn koji je prepoznatljiv svima, pa i ljudima koji ne vole Apple. Jedina prednost Google kompanije nad Apple kompanijom je u tome što je njihov OS, Android, zastupljen u telefonima širokog cenovnog ranga i različite veličine. Tako da i oni koji nemaju 600 EUR da izdvoje za najbolje telefone, mogu izdvojiti dosta manje za telefon sa Android OS-om.
Međutim, to je napravilo Google-u dosta glavobolja, jer je fragmentacija uređaja postala tolika da se update na novu verziju OS-a čeka ponekad do izlaska sledeće verzije, dok kod iOS-a to nije problem (odmah se objavi koji će uređaji dobiti update, a koji neće). Međutim, Apple je mislio i na ljude sa plitkim džepom – kad izađe novi telefon, starije verzije pojeftine za duplo. A što se tiče veličine uređaja, po najnovijim informacijama, to će biti rešeno, jer se priča da će Apple praviti novi telefon sa veličinom ekrana od 4 inča i iPad mini sa veličinom ekrana od 7,85 inča koji će koštati oko 250 dolara. Tako da svako može naći nešto što mu odgovara.
Hardver koji Apple pravi potpuno odgovara softveru, tako da, iako se čini da iPhone ima slabije specifikacije (dvojezgarni procesor umesto Tegra 3 procesora, slabija kamera itd.), on je dosta fluidniji u radu nego što je to slučaj sa Android-om. Svaka kompanija koja proizvodi Android telefon, mora prilagođavati taj OS svom telefonu, što nikad ne naprave kako treba. A osim toga, moraju stavljati i jake procesore i jak GPU da bi on radio kako treba, što samo povećava cijenu uređaja.

BRIGA O KUPCIMA

A ono po čemu je Apple mnogo bolji od Google-a je to što se jednom godišnje osveži proizvodna linija (i ređe). E sad, zašto je to dobro? Pa to je dobro jer kad kupite najnoviji iPhone, znate da će on biti najnoviji celu godinu i da ne postoji bolji iOS uređaj od tog koji držite u ruci. Dok HTC, Samsung, LG i ostale kompanije koje pravi telefone, kada izbace telefone koji su trenutno najbolji na tržištu, sasvim je verovatno da će za mesec dana izbaciti neki jači i bolji uređaj i baciti u bedak sve ljude koji su platili ogromne pare da bi imali najbolji telefon na tržištu.

Pratite nas i na Facebook-u.


Нема коментара:

Постави коментар