21. 8. 2012.

11 tips&tricks za iOS 5


Iako koristim iPhone i iOS već godinama i dan danas se zna desiti da pronađem neku novu foru ili nešto što još nisam znao. Kao i ja, znam da i drugi ne znaju dosta stvari koje bi bilo poželjno znati.




1. Brisanje slika sa PhotoStreama

Sa iOS-om 5 nam je dosao iCloud a i PhotoStream. Jedan od problema u prve dve verzije je bilo to što niste mogli izbrisati slike sa PhotoStreama direktno sa iUređaja. Međutim, u iOS 5.1 Apple je napokon primetio svoju grešku te ugradio mogućnost brisanja fotografija iz PhotoStream foldera kao i svake druge fotografije u bilo kojem folderu. Kada izbrišete fotku iz streama, ista će se izbrisati sa svih uređaja koji su vam spojeni na oblak.


2. Brisanje pojedinačnih propuštenih i primljenih poziva

U iOSu 5 sada možete pojedinačno izbrisati bilo koji propušteni ili primljeni poziv. Kliknite na “edit” u gornjem desnom ugli ili samo swipe prema desno kao da brišete email ili sms poruku.


3. Brže upisivanje web adresa

Kada upisujete web adresu u Safari, u većini slučajeva ne morate upisati .com, .net. org ili bilo koju extenziju domena. iOS će je sam dodati. Google.com može biti samo google.


4. Šaljite sms poruke sa 160 slova

Ako nemate previše besplatnih SMS poruka u vašem mobilnom paketu, onda je bitno da pošaljete što manje poruka tako što napišete punih 160 znakova koji se mogu poslati u jednoj SMS poruci. Da bi dodali brojač slova odite u Settings>>>> Messages i upalite Broj znakova.

5. Čujte, vidite i osetite sve notifikacije

U iOSu 5 Apple je dodao dosta funkcija za onesposobljene korisnike koji možda ne vide ili ne čuju, ali mnoge od ovih funkcija mogu pomoći i vama u određenim situacijama. Tako ako odete u Settings>>>> General>>> Accesibility, tu možete upaliti LED svetlo za alarme svaki put kada dobijete poruku ili sačuvati način vibriranja za određene vrste notifikacija. 

6. Brze tipkanje uz SMS i Email prečice

Znate li da u iOS 5 možete napraviti svoje vlastite prečice u textu. Ako često pišete neku dugu reč, možete napraviti skraćenicu sa par slova koja će aktivirati punu reč.
Na primer. jb=Jailbreak, un=unlock..
Probajte i vi. Odite u Settings>>>General>>>>Keyboard>>>>Add new shortcut


7. Upalite kameru direktno sa lock ekrana

Dobro u iOSu 5.1 je očigledno da ako na lock zaslonu povučete kamera dugme prema gore, da će vam se otvoriti kamera, ali u iOS 5 ili 5.0.1 morate dva puta kliknuti na home dugme da bi vam se pokazalo dugme za kameru. Ovo će vam pomoći da dođete do kamere brže kad vam prijatelj skače sa biciklom ili morate nešto slikati na brzinu.






8. Slikanje sa dugmićima za zvuk i više

Da, u iOS-u 5 možete slikati slike sa dugmićima za zvuk, što je dosta bolje nego dodirivanje ekrana, pošto u tom slučaju držite aparat sa dve ruke. E da, isto tako možete slikati slike putem dugmeta na slušalicama. Ovo je odlično ako želite napraviti auto portret ili biti na nekoj slici sa više ljudi. Probajte i sami.


9. Sakrijte tastaturu u SMS Aplikaciji

Siguran sam da vam se ponekad desi da biste voeli da vidite više poruka u SMS Applikaciji ali vam tastatura zauzima pola ekrana. Samo je povucite dole i ona će nestati. Takođe možete tapnuti na jednu od predhodnih poruka.  A ako je želite nazad, povucite prstom odozdo prema gore i to vam je to.

10. Swipe na levo da pogledate novo uslikanu fotografiju

Dok ste u Kamera modu, samo swajpnite na levo odnosno sa leva na desno da vidite preview te fotografije i obrnuto. Naravno, takođe možete pritisnuti dugmence u donjem levom uglu.

11. Hard Reset

Ovo vredi za bilo koju verziju iOSa i bilo koji iOS iUređaj. Dešava se da se iPhone, nekada jednostavno zaglavi Ako vam se to desi, ne paničite. Jednostavno pritisnite Home+Lock dugme u isto vreme 5-10 sekundi na bilo kojem ekranu ili aplikaciji dok vam se iPhone ne restartuje. Pričekajte dok ne vidite belu jabuku. To je takozvani Hard Reset. Ako vam ovo ne pomogne, onda verojatno morate raditi restore ili imate hardware-ski problem.




Pratite nas i na Facebook-u.






Нема коментара:

Постави коментар