20. 8. 2012.

Zašto nemamo iPhone u Srbiji? Dva operatera u pregovorima


Dok u susednoj Hrvatskoj ajfon može da se kupi u radnjama, u Srbiji taj pametni telefon šetaju samo oni koji su ga kupili na crnom tržištu ili u inostranstvu. Građani će legalno moći da ga kupe i kod nas, tek kada neki od operatera konačno potpiše ugovor s “Eplom”, a dva operatera pregovaraju sa ovom kompanijom.




Znam da su bar dva operatera kod nas intenzivno radila na tome u poslednjih godinu dana, ali “Epl” je zahtevan. On traži od njih da se obavežu da će prodati veliki broj tih telefona godišnje. Oni za svako tržište pregovaraju posebno - kaže Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije.

Prema rečima Milan Jankovića, direktora Ratela, nijedan operater još nije tražio potvrdu o saglasnosti kako bi ušao u taj posao.

To je verovatno posledica striktnih uslova “Epla”, a mi smo malo tržište. Zasad nijednom operateru nismo izdali potvrdu, a niko nam je nije ni tražio - kaže Janković za “24 sata”.

U Telenoru su nam rekli da je sada teško proceniti kada bi mogli da u ponudu uvedu i ajfon, jer to ne zavisi od njih, već od “Epla”.

Telenor grupa je globalni partner “Epla”, ali ta kompanija pregovara sa svakom članicom grupe pojedinačno, poštujući specifičnosti tržišta po pitanju mogućeg lansiranja njihovih proizvoda. Tako je Telenor Srbija u neprestanom kontaktu s njima, a izazov je pre svega u proceni veličine i razvoja tržišta u narednom periodu, a u vezi s tim i ugovornih obaveza koje se na osnovu tih procena preuzimaju - kažu u Telenoru Srbija.

U Hrvatskoj, na primer, Vip ima takav ugovor i može da prodaje ajfon, ali ne i u Srbiji.

- Pošto broj korisnika smart uređaja iz meseca u mesec raste, spremni smo da ponudimo i ajfon. Međutim, poznato je da “Epl” ima vrlo striktnu politiku uvođenja svojih proizvoda na nova tržišta i da se ona definiše u njihovoj centrali u Kupertinu (SAD) - kažu u Vipu i dodaju da, budući da je Telekom Austrija grupa, čiji je Vip član, već korisnik "Epl" proizvoda, to je solidan osnov za pregovore o datumu uvođenja njihovih proizvoda i u Srbiju.

Kupovina u zemljama EU

Ljubitelji koji nemaju strpljenja mogu da kupe ajfon u EU, s tim što na jedan pasoš mogu da pazare maksimalno dva aparata. U takvoj “akciji” treba računati i na povraćaj PDV-a od nešto više od 20 odsto na granici, ali zato Srbija carini takve telefone sa oko 30 odsto.

Cene ajfona u Evropi (€)
  • Zemlja 16GB 32GB 64GB
  • Austrija 629 739 849
  • Češka 587 688 810
  • Mađarska 631 741 847
  • Nemačka 629 739 849
  • Italija 659 779 899
  • Španija 599 699 799
  • Francuska 629 739 849
Pratite nas i na Facebook-u.
izvor: iAnatomija


Нема коментара:

Постави коментар