30. 10. 2012.

Scott Forstall je dobio otkaz!


Vest da Scott Forstall više neće raditi u Apple-u sinoć je odjeknula poput bombe. Mnogo detalja nije bilo poznato dok se nije pojavio članak u Wall Street Journal-u koji govori kako je Forstall zamoljen da napusti kompaniju nakon što je odbio da potpiše pismo izvinjenja zbog Apple Maps debakla. WSJ, naravno, ne navodi svoje izvore ali oni tvrde da je “zla krv” između Scotta i drugih čelnika u Apple-u javna tajna te da su se menadžeri drugih odeljenja godinama žalili na nemogućnost saradnje sa njim.

Scott je bio miljenik pokojnog Jobsa i čovek koji je nadgledao razvoj iOS-a. Čini se da je sada ostao bez prijatelja u ovoj kompaniji. Upućeni kažu kako je John Browett (nedavno imenovani menadžer maloprodaje) takođe zamoljen da napusti kompaniju a izvori kažu kako se nije uklapao u traženi profil te da je napravio nekoliko grešaka. Već dugo vremena se nije desila ovakva promena u rukovodstvu Apple-a te je dosta ljudi zabrinuto za budućnost ovog giganta. Jony Ive, Eddy Cue i drugi će preuzeti obaveze koje su imala ova dva čoveka s tim da će čelništvo nad iOS-om dobiti sadašnji šef razvoja Mac OS X platforme, Craig Federghi. Ovim putem Federghi će u ruke dobiti odgovornost nad celokupnim razvojem Apple software-a.

Forstallovo vodstvo i odluke bilo je predmet mnogih kritika a sad se blogosferom mogu čuti najglasnije. Scott nije mogao sam biti odgovoran za debakl koji je nastao sa mapama tako da je to, čini se, bila samo kap koja je prelila čašu.

UPDATE:

U toku dana pojavilo se toliko priča i raznih spekulacija da je gotovo nemoguće pratiti sve. Nekoliko članaka čak donosi detalje o problematičnim odnosima Forstalla sa drugim zaposlenima Apple-a. Više svedočanstava govori kako je sa njim bilo nemoguće raditi a u tom moru informacija i ogovaranja naročito je interesantna jedna anegdota. Prie najave iPhonea 4 upravo Forstall je bio taj koji je nagovorio Jobs-a da se njegovim inžinjerima dozvoli da uređaj testiraju van sedišta kompanije. Ostatak priče nije potrebno da pričam…

izvor : omizio


Нема коментара:

Постави коментар