7. 10. 2012.

iPhone 5 - nestašica zbog štrajka?


Više od 4.000 radnika u fabrici u Kini stupilo je u štrajk zbog loših uslova za rad i insistiranja menadžmenta da se neumorno radi i na državni praznik. 

Masovni protest ozbiljno je zakočio proizvodnju iPhona 5, piše "Dejli mejl" i dodaje da je više proizvodnih linija ostalo u "potpunoj paralizi". 

Sve je počelo kada je kompanija "Foxconn", koja upravlja fabrikom u Žengžuu u kojoj se sklapa novi iPhone, insistirala da radnici dolaze na posao tokom Zlatne nedelje, državnog praznika koji u Kini traje od prvog do osmog oktobra. 

Suočeni sa radom za praznik, sve težim uslovima i sve većim očekivanjima uprave, radnici su stupili u štrajk u petak posle ručka, dodaje list. 

"Foxconn" se brani da je potražnja tržišta tolika, da se jednostavno ne sme dozvoliti da se nekoliko dana slavi, umesto da se vredno radi. 

Udruženje "CLW" (China labor watch) iz Njujorka, koje štiti prava radnika u Kini, saopštilo je da su se radnici posvađali i sa kontrolorima kvaliteta, koji su insistirali da se mora raditi još brže i bolje, i da je došlo do koškanja u kojem je dvoje ljudi lakše povređeno.

izvor : Modno

Нема коментара:

Постави коментар