9. 10. 2012.

iPhone 5 u Srbiji duplo skuplji nego u SAD


Prošlo je nekoliko nedelja od predstavljanja novog iPhone-a, ali nažalost, i ovaj model korisnici u Srbiji će morati da nabavljaju u inostranstvu ili da ga kupe kod preprodavaca po znatno većoj ceni.

Kod nas već se može naći iPhone 5, ali je i do duplo skuplji nego u nekoj stranoj državi i pošto ide preko preprodavca zvanične garancije ili nema ili je dodatno zakomplikovana. 

Kako se iPhone ne proizvodi u Evropskoj uniji, ne podleže novom propisu da se na mobilne telefone iz EU ne plaća carina prilikom uvoza. Sa druge strane, nakon kupovine može se tražiti povraćaj poreza iz te države u kojoj je telefon kupljen.


 Pošto je on namenjen za ličnu upotrebu, a njegova vrednost ne prelazi 3.000 evra, za njega se carina plaća odmah na graničnom prelazu. Iznos tih dažbina je zbir carine i PDV-a, tačnije oko 33 odsto od vrednosti robe. 

Isto toliko se plaća i kada se naručuje preko interneta, s tim da tada se dodatno plaća dostava koja iznosi oko 40-60 evra u zavisnosti kompanija koja vrši dostavu.


Previše uslova za iPhone :

Da bi Apple počeo zvanično da posluje u Srbiji, prema nezvaničnim informacijama traži garanciju od 50.000 do 100.000 prodatih komada iPhone-a, a osim procenta od svakog prodatog modela traži i udeo u korisničkim ugovorima na koje domaći operateri (još) ne žele da pristanu.
Najjednostavniji način jeste da vam neko donese iz inostranstva i to „otključan“ odnosno „simfree“ telefon. Modeli koji nisu vezani za operatere su znatno skuplji, tako da „simfree“ može da se kupi za već za nekih 650 evra. Ti modeli se mogu naručiti i preko zvaničnog sajta kompanije Apple.

izvor : Blic

Нема коментара:

Постави коментар