21. 3. 2013.

WhatsApp će uskoro biti dostupan na iOS-u samo uz godišnju pretplatu


WhatsApp je jedan od najpopularnijih klijenata za razmenu poruka koji radi na više platformi. Dostupan je ne samo korisnicima iOS-a i Androida nego i uređajima koji koriste Windows Phone, Symbian, BlackBerry, pa čak i za neke S40 Nokia modele. Jan Koum, CEO ove kompanije, izjavio je kako će ova aplikacija na iOS-u uskoro slijediti pretplatnički model koji je poznat korisnicima Android i WP uređaja.

Trenutno, ova popularna aplikacija dostupna je na App Store-u po  ceni od 0,99$, međutim korisnici Android i WP uređaja mogu je besplatno koristiti prvih godinu dana da bi zatim plaćali godišnju pretplatu za korišćenje u iznosu od 0,99$. Taj model poslovanja biće će primjenjen i na iOS nekad tokom ove godine a tačan datum uvođenja ovih noviteta nije poznat.

Prema Koumovim rečima, ovo će se odnositi samo na nove korisnike, dok će svi oni koji su ranije kupili aplikaciju i dalje moći koristiti bez pretplate. Ono što se ovde prećutkuje je činjenica da niko ne garantuje da ni postojeći korisnici neće kasnije biti “zamoljeni” da pređu na novi poslovni model a pitanje ovde nije da li će se to desiti nego kada. U ovom trenutku predviđa se da WhatsApp koristi više od 100 miliona Android korisnika i da se dnevno sa svih platformi pošalje oko 17 milijardi poruka.

Iako cena ni u jednom slučaju nije preterana mnogi korisnici će se još više okrenuti besplatnim alternativama kao što su Viber, Tango, i naravno, iMessage. Šta vi mislite o ovoj promeni?

Pratite nas i na Facebook-u .

Нема коментара:

Постави коментар