9. 11. 2012.

Kazna od 368 miliona dolara za Apple

FaceTime nije u potpunosti proizvod kompanije Apple zbog tuđih patenata implemetiranih na iPhone i iPad, konačna je odluka suda u Teksasu.
FaceTime je optužen tj. optužena je kompanija Apple, da neovlašćeno već dve godine koristi četiri patenta firme VirnetX, što je na sudu i dokazano. Apple je tvrdio da FaceTime, kao besplatan servis ne krši patentna prava VirnetX kompanije, jer ne donosi nikakvu zaradu.

Ipak, sud u Teksasu presudio je u korist VirnetX firme, navodeći da Apple bez obzira na svoju odbranu i to što zaista ne zarađuje putem tog servia, ipak neovlašćeno upotrebljava sporne patente. VirnetX nije uspeo da zabrani FaceTime, jer on nije ključna prodajna karakteristika Mac računara iOS uređaja.

Po presudi pomenutog suda Apple je dužan da VirnetXu isplati oko 368 miliona dolara. Jasno vam je da ovaj slučaj nije završen. Apple je odmah nakon presude podneo zahtev za ispitivanje ima li VirnetX dovoljno jakih dokaza koji potkrepljuju njegovu tužbu. Uz to Apple je inicirao i preispitivanje svakog patenta ponaosob, i to od strane Američkog patentnog zavoda.

Inače, firmu VirnetX bije glas da zarađuje tako što tuži druge kompanije, pa je do sada dobila 200 miliona od Microsofta na račun VPN patenata za Windows XP, Vista i Windows 7 sisteme, kao i desetine milione dolara od drugih velikih kompanija na sličan način.

izvor : Mondo

Нема коментара:

Постави коментар