11. 6. 2013.

Šta sve skrivaju nove iOS 7 Kamera i Foto aplikacije?



Utisci sa otvaranja WWDC-a verovatno se neće smiriti još danima. Toliko novosti, toliko sitnih detalja. Za početak proćitajte nešto o novim Kamera i Foto aplikacijama.


Kamera

Poput ostatka iOSa 7, i Kamera aplikacija je provučena kroz novi UI sa delimično providnim elementima. I dalje tu imamo mogućnosti fotografisanja i snimanja videa s razlikom da više nećete imati osećaj da su to dva odvojena dela jer su se inžinjeri i dizajneri potrudili da ova dva iskustva što više približe jedno drugom. Nema više virtuelnog dugmeta kojom će se birati način rada kamere. Između ove dve opcije od jeseni ćemo birati svajpovanjem preko navigacionog područja koje se nalazi na dnu ekrana. Striktno gledano, tu će se nalaziti četiri opcije: foto, video, panorama i novi (Instagramom inspirirani) kvadrat.


Najveća novina su filteri. Da, da, filteri su jako moderni sada (opet zahvaljujući Instagramu), a moći ćemo ih primjenjivati ne samo na već uslikane fotke nego i “uživo,” dok još nismo slikali. U trenutku pisanja nije poznato da li će se filteri moći primjenjivati i na video  ali verujem  da bi mnogi pozdravili i tu opciju.


Foto

Realno, Foto aplikacija kakvu poznajemo prilično je dosadna i tu je samo da bi služila svrsi a ne i da obraduje naše oči. Počevši od same ikone pa do svega ostalog, ova aplikacija se više ne mora sakrivati.
Novost ovde naziva se Moments (tj. Momenti ili Trenuci, po slobodnom prevodu) a njen zadatak je da vaše slike grupiše po mestu i vremenu nastanka. To bi trebalo uneti dozu olakšanja u dosadno scrollovanje po Camera Roll i pomoći vam da izbegnete grupisanje fotki po albumima sa mesta koje ste posetili u posljednje vrijeme.

Ove “Momente” možemo shvatiti i kao neku zoom opciju jer se iz njih može izaći i pogledati prikaz svih fotki napravljenih te godine. Tako dobijate pregledan mozaik putem kojeg možete brže doći do one posebne fotke na koju želite baciti oko.


Kada pričamo o novim mogućnostima hvatanja i pregleda značajnih momenata u našim životima, nemoguće je ne spomenuti nove opcije za dijeljenje ovih sadržaja. Odeljak namijenjen deljenju sadržaja je pregledan a pored neizbežnih Mail, Facebook, Twitter opcija, umetničke (i obavezno filtrirane) fotke bureka sa jogurtom koje ćemo smazati za ručak, moći ćemo dijeliti i preko nove AirDrop funkcije.

izvor : Omizio.com



Нема коментара:

Постави коментар