22. 10. 2013.

OS X Mavericks je besplatan!


Apple je predstavio OS X Mavericks na ovogodišnjem WWDC događaju u junu, a danas je objavio i njegovu dostupnost i cenu. OS X Mavericks je BESPLATAN! Bez obzira da li korisnik ima neku raniju verziju OS X-a ili kupuje novi Apple računar, omogućen mu je besplatan apdejt. OS X Mavericks je dostupan od danas.

OS X Mavericks 10.9 donosi preko 200 novih funkcija, a tu je i dodatna integracija sa kompanijinim iOS mobilnim operativnim sistemom. Na današnjoj prezentaciji, Apple je istakao neke od glavnih funkcija koje OS X Mavericks donosi, a koje smo i ranije opisivali. Mavericks sada donosi oko sat vremena duži browsing i oko 90 minuta duže gledanje iTunes videa na poslednjem MacBook Air-u. Nova Compressed Memory funkcija automatski kompresuje neaktivne delove memorije, i može da ugradi 6GB podataka u 4GB RAM-a. Specijalni fokus ove verzije OS-a je na integrisanoj grafici, a Mavericks može dinamički više ili manje memorije u integrisani GPU, po potrebi. Takođe, integrisana grafika sada podržava OpenCL, tako da se zadaci obavljaju do 1,8 puta brže.


Kada je Safari browser u pitanju, sada su tu deljeni linkovi, poboljšane notifikacije, Finder tagovi, bolja podrška za više displeja. Takođe, OS X Mavericks donosi detektore podataka u Mailu, sa ekstrakovanim vremenom, datumom, lokacijom i ostalim informacijama koje potom prosleđuje u redizajniranu Calendar aplikaciju. Na kraju, Apple je posvetio pažnju novoj maps aplikaciji, koja dosta podseća na iOS verziju Maps-a. Deljenje smernica direktno iz maps aplikacije na OS X i iPhone je sada moguće preko iClouda, gde se pojavljuje direktno na lock-screenu telefona.


Нема коментара:

Постави коментар